CITY OF FORT COLLINS UTLITY ADMINISTRATION BUILDING | FORT COLLINS, CO

uab

The City of Fort Collins Utility Administration Building completed construction in early Fall 2016 on their new 37,000 square-foot facility. The new building helps facilitate a collaborative environment by bringing together a variety of departments that had been previously housed among six other locations. The building was the first in the state of Colorado to be certified LEED Platinum v4 for New Construction and the third in the United States. Additionally, the Utility Administration Building is home to the first outdoor living wall in the state of Colorado. The Utility Administration Building is one to be sought after and a good model for energy efficient systems and strategies.
IBE ROLE
IBE has provided guidance through sustainability research and consulting, facilitation of the integrative design process, and LEED certification management. Following construction, IBE assisted with outreach efforts to promote the project in the community, including press releases and post-occupancy surveys.
HIGHLIGHTS
First LEEDv4 New Construction Platinum project in Colorado
– Designed to be net zero, earning all Energy and Atmosphere LEED credit points
– Photovoltaic systems produce 50% of building’s energy consumption
– 97% construction waste diversion
– Installed building materials that have lower impact on environment and occupant health
– Quality views for 97% of regularly occupied spaces

Location: 222 Laporte Avenue, Fort Collins, CO
Certification: LEED BD+C v4 Platinum
Project Type: Municipal Building
Owner: City of Fort Collins
Architect: RNL Design
Contractor: Adolfson and Peterson
Client: City of Fort Collins

Read more from the CofFC_UAB_CaseStudy_2017

Advertisements

Thompson School District’s High Plains School | Loveland, CO

highplains2

Photo courtesy of RB+B Architects

Thompson School District’s High Plains School has received its LEED Gold certification. This is the first LEED Certified building in Thompson School District. This new 63,000-square-foot Pre-K – 8 complex recently opened in eastern Loveland and houses 590 students. A design charrette brought together parents, neighbors, and district staff culminating in a schematic concept centered on east/west wings separated by a glass-lined hallway, allowing for separation of public and educational spaces while doubling as a student gallery. The gallery showcases student projects and artwork through unique cable displays and will help students to connect with, and learn from, their peers.

North and south facing windows create optimal daylighting conditions for both portions of the building. The north wing houses administrative offices, the Pre-K and Kindergarten suites, a gymnasium, and cafeteria. The south wing houses classrooms for 1st through 8th grades, as well as over 4,500 square feet of STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, & Math) space, which will be used to facilitate 21st century and project-based learning goals.

IBE’s Role

IBE has provided guidance through sustainability research and consulting, facilitation of the integrated design process, and LEED assessment and documentation process.

Highlights

  • 59% annual energy savings
  • 20% water use reduction
  • 50% of the construction waste was diverted from the landfill
  • 22% recycled/salvaged materials
  • 90% of the regularly occupied spaces are daylight
  • 100% of the building’s electricity is offset by the purchase of renewable energy credits (RECs)

 

Location: 4255 Buffalo Mountain Drive, Loveland, CO

Certification: LEED Gold Certification

Project Type: K-12 Elementary/Middle School

Owner: Thompson School District

Architect: RB+B Architects

Contractor: Saunders Construction

Client: Thompson School District

Other Project Links: High Plains Pre-K-8 School and TSD High Plains School

Colorado State University’s Lory Student Center South Revitalization | Fort Collins, CO

 

LSC

Photo courtesy of Lory Student Center

Colorado State University’s Lory Student Center South Revitalization has received its LEED Silver certification. The Lory Student Center is the heart of the campus and the center of student life at Colorado State University. The LSC has served as a gathering place for students, faculty, staff, and University visitors since 1962. Some 50 years later, the LSC embarked upon a renovation to improve building infrastructure, highlight student diversity programs and services, clarify wayfinding, and expand spaces for student learning. Dark hallways are now open to daylight and views of the mountains, students gather in common areas and abundant meeting spaces, and the University commitment to diversity is more visible and tangible. The new Lory Student Center is a place to meet and make connections, a nexus point that is firmly rooted in history of our past and the promise of our future.

IBE’s Role

IBE has provided guidance through sustainability research and consulting, facilitation of the integrated design process, and the LEED assessment and documentation process. IBE has also assisted in creating a case study and educational signage for the building to create occupant awareness of the buildings high performance features and green building strategies.

Highlights

  • 17% energy cost reduction
  • 35% water use reduction
  • 56% of existing building maintained
  • 21% recycled/salvaged materials
  • 100% of the building’s electricity is offset by the purchase of renewable energy credits (RECs)
  • 5 integrated design charrettes/workshops utilized during the design process

Location: 1101 Center Avenue Mall, Fort Collins, CO

Certification: LEED Silver

Project Type: Student Center/Higher Education

Owner: Colorado State University

Architect: Perkins + Will and Aller-Lingle-Massey Architects P.C.

Contractor: Saunders Construction

Client: Colorado State University