Army National Guard Windsor Readiness Center Earns LEED Platinum Certification

The Army National Guard just completed construction of their new Windsor Readiness Center that houses the 1157th FSC (Forward Support Company) of the Colorado Army National Guard. The building is LEED Platinum certified, a first in the nation for National Guard facilities. LEED consists of five main categories: Sustainable Sites, Water Efficiency, Energy and Atmosphere, Materials and Resources, and Indoor Environmental Quality. Along with these five categories, projects are also eligible for Innovation in Design and Regional Priority credits.

Army National Guard Windsor Readiness Center.
Photo Courtesy of RB+B Architects

The Colorado Army National Guard takes pride in its facilities blending into the communities in which the units are based. “The addition of the readiness centers and the infantry battalion increases the value of the National Guard to the community and enhances our ability to assist in a time of need,” said Maj. Gen. H. Michael Edwards, the Adjutant General of Colorado. The Guard has a longstanding relationship with community in Windsor, the unit responded when a destructive EF3 tornado devastated the town on May 22, 2008.  A state of emergency was declared prompting the Guard to send helicopters with medics and provide security patrols to ensure that looting and theft didn’t ensue in local neighborhoods.

The new 17-acre site and facility will be the home of approximately 130 soldiers from the 1157th Forward Support Company of the 1st Battalion, 157th Infantry Regiment.  This new facility is 30,715 square feet and includes an assembly hall, a maintenance training work bay, a kitchen, a recruiting office, a family support office, supply storage, locker areas, classrooms and administrative offices.

Army National Guard Windsor Readiness Center,
Beetle-Kill Pinewood Hallway
Photo Courtesy of RB+B Architects

Proper building orientation allowed the project to have daylighting in 89% of the regularly occupied space, reducing energy use for lighting and for cooling. The facility is projecting a 70% energy cost savings from the combination of a high-performance building envelope, a ground-source heat exchange HVAC-system and photovoltaic (PV) arrays.  91% of the construction waste was diverted from the landfill through recycling and reuse programs.  Both Forest Stewardship Council (FSC)-certified wood and beetle-killed pinewood can be found throughout the interior of the facility. Through the use of low-flow plumbing fixtures, a 43% interior water use reduction was calculated.  Furthermore, the project utilizes no sprinkler irrigation on native grass which provides a 58% reduction use in potable water.

Graduate student interns with the Institute for the Built Environment at Colorado State University were directly involved in the LEED coordination and documentation process. Students gained valuable project experience by participating in and guiding the LEED certification process. In addition, the building continues to teach every day. Informative panels are hung on the walls to educate staff, students, guests and visitors about the green design elements of the building.

For more information about the project, check out this page on the RB+B Architects website.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s